Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 20 listopada 2017, godz. 20:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ustawienie sieci - pomocy
PostNapisane: 6 kwietnia 2008, godz. 23:02 
Offline

Dołączył(a): 6 kwietnia 2008, godz. 22:44
Posty: 1
Mam prośbę do fachowców od MT. Ja dopiero raczkuję i proszę o pomoc.
Mam MT RouterBoard 150.
Potrzeba mi wykonać następującą kombinację.
Pod Eth1 - skonfigurować pod neostradę 2M ( nie wiem czy sie da w ogóle). jak to nie możliwe to po prostu jak ustawić z routerem tepsy??
na Eth2 i Eth3 - 2 sieci o różnej adresacji.
Obie sieci mają wychodzić do internetu ale sie nie widzieć - czy to w routingu czy w moście??
Proszę o pomoc w konfiguracji - gdzie i co wpisać i poustawiać ??Ewentualne linki.
Z góry dzięki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 kwietnia 2008, godz. 08:28 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeżeli chodzi o NEO , modem należy ustawić w trybie bridga tak aby nawiązał tylko synchronizację z linią, autoryzacja PPOE będzie odbywać się już na MT.

Podłączasz ETH1 do modemu i odpalasz klienta PPOE zakładka PPP tutaj dodajesz nowy interface PPPoE client wpisujesz login i haslo, po chwili powinieneś zobaczyć adres IP od TP w zakładce IP >> Adress.

Następnie przechodzisz do zakładki IP >> Adress tutaj dodajesz dwa adresy IP z różnych klas dla każdego ETH. Jeżeli chcesz żeby adresy były przydzielane automatycznie uruchamiasz 2x DHCP Server dla każdego interfejsu , zakładka IP >> DHCP server .

Następnie robimy maskarade w zakładce IP >> Firewall >> NAT dodajemy dwa wisy :

chain : srcnat
src Adress : pierwszy adres sieci np . 192.168.0.0/24
out Interface : interfejs na którym jest ustawiony PPOE Client.
zakładka Action : masquerade


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2008, godz. 22:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
rafall napisał(a):
Jeżeli chodzi o NEO , modem należy ustawić w trybie bridga tak aby nawiązał tylko synchronizację z linią, autoryzacja PPOE będzie odbywać się już na MT.


Niekoniecznie bridge. Moze byc tez routing - niektore modemy (np siemensy) maja taki ficzer i wtedy MT nie musi sie logowac - o wiele prostrze diagnozowanie problemow. Poza tym, jak sie cos zes.... to czesto technicy ispa chca sie wbic na modem, a tu dupa - dasz im wjazd na MT ?

rafall napisał(a):
chain : srcnat
src Adress : pierwszy adres sieci np . 192.168.0.0/24
out Interface : interfejs na którym jest ustawiony PPOE Client.
zakładka Action : masquerade


Albo action src-nat i wtedy mozesz to zmaskowac na konkretne ip.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2008, godz. 16:54 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Co do ustawienia modemu w trybie routera , owszem można tylko że wtedy znajdujemy się za dwoma Natami , jeden na modemie drugi na samym MT , jeżeli będziemy chcieli np. przekierować jakie kolwiek porty lub skorzystać z DDNS musimy konfigurować dwa urządzenia, modem oraz MT.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, godz. 02:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
rafall napisał(a):
Co do ustawienia modemu w trybie routera , owszem można tylko że wtedy znajdujemy się za dwoma Natami , jeden na modemie drugi na samym MT , jeżeli będziemy chcieli np. przekierować jakie kolwiek porty lub skorzystać z DDNS musimy konfigurować dwa urządzenia, modem oraz MT.


Od kiedy router = nat ?:)

Jakos na jednym z moich dsli gdzie wlasnie smiga routing nie musze nic ustawiac, zeby przekierowac porty ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2008, godz. 11:38 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
W przypadku DSLa niema problemu , mamy kilka adresów zewnętrznych ( jeden zarezerwowany dla modemu = gateway) i dwa czy trzy adresy do dyspozycji ( w zależności od posiadanej opcji DSLa) .

Pytanie tyczy się ADSLa a konkretnie neostrady, gdzie mamy do dyspozycji jeden adres IP na dodatek systematycznie zmieniany przez usługodawcę.

Więc jedynym sensownym wyjściem w tym przypadku jest ustawienie modemu w trybie bridga autoryzacja PPOE na MT i sprawa załatwiona. No chyba że MT wypuści płytę z wbudowanym modemem ADSL :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies