Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WDS i NAT
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, godz. 09:28 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Witam!

Z góry przepraszam, jeśli temat już się gdzieś pojawił.

Mam na jednej bazie podpięte 5 anten 3x2,4GHz i 2x5GHz (RTB532A). Cała baza (wszystkie interfejsy) spięta jest w most z sąsiadami po łączach 5GHz.
Na jednym połączeniu śmiga sobie WDS Turbo 5GHz.
Na drugim na razie jest tylko tryb AP do dwóch lokalizacji.

Teraz tak:

Problem dotyczy tego drugiego połączenia (sektor).
Podłączone są do niego 2 lokalizacje (Zestawy Goldbridge RTB411). Na obu interfejsy WIFI działają w trybie station, a ethernet siedzi za NATem.
Próbowałem przepiąć obie lokacje w tryb dWDS, ale pomimo poprawnych myślę ustawień, nie pojawiają się virtualne interfejsy na bazie, a klienci pozostają w trybie APC. Czy problemem w tym przypadku jest działanie translacji NAT na końcówkach klienckich?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: WDS i NAT
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, godz. 10:14 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
NAT na końcówkach klienckich musisz wyłączyć to pewne , ale nie sadzę że to jest powód problemu. Sprawdź konfiguracje , przede wszystkim czy na bazie w zakładce Wireless >> WlanX >> WDS masz ustawione dynamiczne lub też statyczne (w zależności od ustawień) WDS-y to samo na końcówkach klienckich. Dodatkowo pamiętaj żeby podczas zmiany trybu pracy na końcówkach klienckich na "Station WDS" nie skanować ponownie sieci i nie klikać przycisku "Connect" , Mikrotik z automatu przełącza tryb pracy na "Satation" , taki mały błąd systemowy lub zamierzone działanie programistów MT ;P .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: WDS i NAT
PostNapisane: 19 maja 2009, godz. 14:19 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Jeszcze nie miałem sposobności uregulować tej sprawy, ale jeszcze w maju będzie trzeba pokombinować. Myślę, że w efekcie zestawie połączenia na osobnych antenach na bazie.

------------edit
No i tak jak pisałem wcześniej zmieniłem sektor na 3 anteny panelowe. Niejako przymusowo, bo stary RBek poszedł z dymem i była nieplanowana okazja wprowadzenia zmian.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies