Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 20 listopada 2017, godz. 20:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wgranie backupu do innego routerborda.
PostNapisane: 5 listopada 2008, godz. 15:00 
Offline

Dołączył(a): 5 listopada 2008, godz. 14:46
Posty: 9
Witam,

Mam backup z Routerborda w którym mam 2x karty radiowe miniPCI ustawione jako nadajniki. Gdy ten sam backup próbuje wczytać do innego routerborda tez z dwoma kartami wlan to niestety konfiguracje tych nadajników nie działają. Podmiana MAC adresu kart tez nie pomogła. Jak przenieść taki backup razem z konfiguracja nadajników? Problem polega na tym żeby w razie uszkodzenia któregoś z nadajników opartych na routerbordzie można było szybko i bez problemów zastąpić go innym wgrywając jedynie backup. Czy jest to możliwe? Pełen backup łącznie z konfiguracją kart?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2008, godz. 12:10 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2008, godz. 10:38
Posty: 34
Zamiast funkcji backup można użyć export. Spowoduje to wygenerowanie konfigu w formie tekstowej tak jakby był wpisywany z konsoli. Dodatkowo taki konfig można zmieniać w edytorze tekstowym, zmieniając np tylko adres IP i w ten sposób szybko konfigurować seryjnie kolejne stacje klienckie.

Składnia polecenia jest bardzo prosta

Kod:
export file=plik


Można eksportować nie tylko pełną konfigurację ale np tylko konfigurację firewalla itp

Kod:
ip firewall export file=plik2


Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2008, godz. 14:25 
Offline

Dołączył(a): 5 listopada 2008, godz. 14:46
Posty: 9
a czy takie export będzie działać pomiędzy poszczególnymi wersjami MT? np export z MT2.9.30 da się zaimportować do MT3.16?


Łukasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, godz. 10:06 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2008, godz. 10:38
Posty: 34
Nie zawsze export z 2.9x zadziała na 3.x.

Czasami trzeba będzie poprawić składnię polecenia, dodać cudzysłowy itp.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, godz. 10:31 
Offline

Dołączył(a): 5 listopada 2008, godz. 14:46
Posty: 9
witam,

sprawdziłem i niestety backup z 2.9.30 nie ładuje się do 3.16. Wyświetla błędy składni, jednak gdy zmodyfikowałem wszystkie wskazane błędy to na koniec wyświetliło jakiś błąd wewnętrzny i nic więcej. Niestety teraz posiadam tylko nowe RB433 i na nie z tego co wiem nie da się wgrać MT z serii 2.9.XX. Czy może jednak jest jakaś metoda?


Łukasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2008, godz. 11:40 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2008, godz. 10:38
Posty: 34
Można konfig sekcjami importować na pusty konfig.
Niestety na platformę mipsbe nie ma wersji 2.9x.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies