Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 listopada 2017, godz. 01:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wi-Fi => ENDSL-A2+WIG
PostNapisane: 25 sierpnia 2007, godz. 13:41 
Offline

Dołączył(a): 25 sierpnia 2007, godz. 13:27
Posty: 6
Witam,

Moj internet to: Net 24
Sprzęt:
Router: Encore ENDSL-A2+WIG
Karty Bez. : SparkLAN WPIR-141 (w laptopie jakaś standardowa wbudowana Wi-Fi)

i mam taki problem:

Zdecydowałem się na kupno tego kombajna ze względu na zakup laptopa...
Wszystko powłączałem i miałem niezłe komplikacje z ustawieniem routera gdy chodziło o połączenie z Net24 (VPI,VCI PPPoA itd). No ale z tym się już uporałem ;)
Podłączony przez kabel RJ-45 PCek, "łapie" neta poprzez LAN.
i tutaj mi się pojawia problem ;) co z Wi-Fi ani laptop ani drugi PC nie widzi zadnej sieci bezprzewodowej w okolicy ;) tymczosowo wszystko stoi w jednym pokoju, bo niechce mi sie przechodzić z pomieszczenia do pomieszczenia.

Co trzeba jeszcze ustawić żeby ten apek wysyłał siec bezprzewodową?
Dodam ze konfiguratorze via www w Wireless mam ustawione tak:
Access Point: Activated
SSID: DOMOWE_RADIO
Broadcast SSID: Yes
Channel ID: Channel07 2442 MHz
Authentication Type: Disabled

Filtorwanie po MACach też narazie wyłączyłem wraz z innymi zabezpieczeniami, żeby znaleźć rozwiązanie.

Wiec czego mi brakuje?

mam coś ustawiać jeszcze na PC??
próbowałem juz na sztywno adresowac sieciówki w komputerach ale nic to nie dało i nadal niema sieci bezprzewodowej...

z góry dziękuje za pomoc

edit///
zmieniałem teraz kanały na apku i nadal nic.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, godz. 20:58 
Offline

Dołączył(a): 14 czerwca 2007, godz. 21:15
Posty: 5
Karta sieciowa bezprzewodowa we wlasciwosciach musi miec wpisane konkretne adresy. podane najlepiej przez serwis sprzedawcy, wtedy widzi router a polaczenie dziala. w viscie jest mozliwosc wpisania tej konfiguracji jako alternatywnej, wtedy karta widzi rowniez inne sieci w przypadku odwiedzanjia hotspotow bez potrzeby ponownego wpisywania tych adresow. ja mam neostrade, sluze kiedy bede on line pomoca, niestety nie mam tech ustawien w postaci elektronicznej wiec nie moge teraz zamiescic.
Po uzyskaniu polaczenia mozna sie pobawic w zablokowanie routera, zeby widzial tylko nasza karte wireless.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, godz. 23:48 
Offline

Dołączył(a): 25 sierpnia 2007, godz. 13:27
Posty: 6
conductor napisał(a):
Karta sieciowa bezprzewodowa we wlasciwosciach musi miec wpisane konkretne adresy. podane najlepiej przez serwis sprzedawcy, wtedy widzi router a polaczenie dziala. w viscie jest mozliwosc wpisania tej konfiguracji jako alternatywnej, wtedy karta widzi rowniez inne sieci w przypadku odwiedzanjia hotspotow bez potrzeby ponownego wpisywania tych adresow. ja mam neostrade, sluze kiedy bede on line pomoca, niestety nie mam tech ustawien w postaci elektronicznej wiec nie moge teraz zamiescic.
Po uzyskaniu polaczenia mozna sie pobawic w zablokowanie routera, zeby widzial tylko nasza karte wireless.


hmm wpisywałem juz na sztywno adresacje... np 192.168.1.33 i nic to nie zmieniło ...
DHCP na routerze w puli właśnie zaczyna od ...1.33 ..
dodatkowo powiem ze na wszystkich komputerach jest XPpro

teraz na przykład ustawiłem tak karte bezprzewodową:
IP: 192.168.1.33
Maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.1.1 (przypisałem do routera niewiem czy dobrze :))

DNS: 192.168.1.1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, godz. 08:37 
Offline

Dołączył(a): 14 czerwca 2007, godz. 21:15
Posty: 5
OGOLNA KONFIG RUTERA
w routerze w interface setup wartosc VPI - 8(dla net24), 0 dla (neostrady) VCI - 35
PPP0A/PPP0E zaznaczyc
oraz nazwa i haslo uzytkownika pod operatora.

Advanced setup
G.DMT
ADSL type ANNEX A

Router ma domyslnie wlaczoną funkcje serwera DHCP - aut. przypisywania adresow IP. dlatego musimy wlaczyc w kazdym z komputerow podlaczonych do routera funkcje klienta DHCP. Odbywa sie to poprzez wybranie we wlasciwosciach protokolu internetowego (TCP/IP) opcji "uzyskaj adres IP automatycznie".


KONFIGURACJA PARAMETROW SIECI BEZPRZEW.

Interface setup - wireless
W Access Point zaznaczyc Activate,
w polu SID podac nazwe siecie bezprzewodowej /dowolna-np net24/
jezeli chcemy by nasza siec byla widoczna zaznaczamy Broadcast na Yes.
jezeli chcemy aby tylko nasz komp mogl podlaczyc sie bezprzewodowo do routera - w Mac Filtering w polu Active astawiamy Activated, w polach Mac Address wpisujemy adresy sprzetowe kart sieciowych ktorym chcemy zezwolic na podlaczenie do routera.
(start-CMD-komenda ipconfig/all, spisac adres fizyczny karty)

w komputerze:
wlasciwosci sieci bezp,
wlasciwosci karty- protokol TCP/IP w XP(TCP/IP4-w viscie)
adres IP 192.168.1.55
maska podsieci 255.255.255.0
brama domyslna 192.168.1.1
DNS1 194.204.152.34
DNS2 194.204.159.1

:wink: u mnie to dziala - zestaw laptop oraz ENDSL-A2+WIG-E ENCORE


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, godz. 10:19 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
a jakie pan posiada karty wifi jaki producent i jaki chipset tych kart?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, godz. 12:28 
Offline

Dołączył(a): 25 sierpnia 2007, godz. 13:27
Posty: 6
@Conductor:
Mam netie na kablach TPsy i VPI mam 0 ;) przy 8 mi nie działa ;), a wszystko inne tak ustawiłem i nic...

@Majkel:
Pisalem w pierwszym poście:
Karty bezprzewodowe:
W 2 PCetach: SparkLan WPIR-141 (oparte chyba na Realteku)
W Laptopie: Atheros AR5005G Wireless Network

Dzisiaj znajomy informatyk (rozmowa niestety telefoniczna), stwierdził że nawet przy błędnej konfiguracji, sieć powinna być widoczna ale nie będzie się można z nią połączyć. I wywnioskował że problem leży w wadzie routera...
Jakie jest prawdopodobieństwo że ma racje? :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, godz. 12:33 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
Niech pan moze sprawdzi na innym routerze wifi albo ap sprobowac czy wykrywa siec mozliwe jest ze modul radiowy jest uszkodzony ale to rzadko sie zdarza


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, godz. 19:19 
Offline

Dołączył(a): 25 sierpnia 2007, godz. 13:27
Posty: 6
Sprzęt odesłałem do serwisu... Za kilka dni powinien wrócic wiec napisze co było nie tak ;)
pozdrawiam i dziekuje wszystkim którzy pomagali


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, godz. 19:57 
Offline

Dołączył(a): 25 sierpnia 2007, godz. 13:27
Posty: 6
sprzet wrócił z serwisu... choć powiedzieli mi ze wszystko działało, to cos nie wierze bo w nowym routerze (wymienili mi na inny) całość działała mi po 5 minutach ;)

temat do zamkniecia


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, godz. 10:30 
Offline

Dołączył(a): 14 października 2007, godz. 17:24
Posty: 3
Witam
Posiadam również ten sam kombajn i mam trochę z nim problemów.Jeśli chodzi o sieć to przez kabel wszystko jest w najlepszym porządku , schody zaczynają się gdy chcę podłączyć się przez wlan.
Zapisałem w/w konfigurację na routerze i na kompie i efekt jest następujący.
Działa GG ,działa Skype za to strony www nie można żadnej otworzyć
W czym tkwi problem ?
Dodam jeszcze że do tak dość skomplikowanego urządzenia powinna być fachowa instrukcja w języku polskim , a jaka instrukcja jest to wszyscy wiedzą - totalna porażka w tym temacie !
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, godz. 09:25 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
monterplus napisał(a):
Działa GG ,działa Skype za to strony www nie można żadnej otworzyć

A adres IP przydzielony statycznie czy dynamiczny ?? Bo wiele wskazuje na to że nie ma Pan prawidłowego DNSa (albo wogóle go nie ma). Aplikacja gg łączy się z serwerem na adres IP więc brak DNSa w niczym jej nie przeszkadza.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2007, godz. 20:43 
Offline

Dołączył(a): 14 października 2007, godz. 17:24
Posty: 3
Adres statyczny ,oto moje ustawienia:
IP 192.168.1.55
Maska pod. 255.255.255.0
Brama 192.168.1.1
DNS 194.204.152.34
DNS alternatywny 194.204.159.1
Ustawienia DNS podpatrzyłem z tego forum , prawdę mówiąc nie wiem jakie powinny być
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, godz. 13:27 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
niech pan dns ustawi na 192.168.1.1


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, godz. 22:58 
Offline

Dołączył(a): 14 października 2007, godz. 17:24
Posty: 3
No i zajarzyło !!!!!!!!!!
Wielkie dzięki :)
pozdraooooooooooo

[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 9:58 pm ]
Majkel,


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2007, godz. 16:28 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
ciesze sie ze to pomoglo


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies