Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wydajne 3 mosty most mosteczek
PostNapisane: 8 stycznia 2008, godz. 14:50 
Offline

Dołączył(a): 2 listopada 2007, godz. 13:41
Posty: 4
PYTANIE:

w jaki sposób najlepiej połaczyć radiowo 3 AP z bazą (gdzie znajduje sie serwer) tak aby nie widziały się te nadajniki, jako
-APclient,
-przez WDS,
-czy ustawic bridge ?
jak zablokowac komunikacje miedzy nimi


Tak by przepustowść była maksymalna
MAX jaką można wycignąć z kart radiowych...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2008, godz. 15:46 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
To zalezy - czy na bazie masz MT, jakie to sa AP akie maja funcke itp...

Co rozumiez przez "zablokowac" komunikacje miedzy nimi.. ? to zeby klienci nie widzieli sie w otoczeniu sieciowym i nie mogli od siebie sciagac - mozesz ustawic to w routingu na MT. Z tego co wiem sam AP musi miec taka funkcje (chyba client isolation sie to nazywa) czy cos takiego.. Bez tej funkcji na AP nie zrobisz tego..

To czy bedzie to WDS, bridge czy inny sposob to wszystko zalezy od rozmiwszczenia tych AP bo np bez sensu laczyc w WDS do bazy AP z ktorych jeden znajduje sie np 500m od bazy, drugi 800 a trzeci 2km - parametr ACK wtedy bedzie do niczego i ogolnie cala siec bedzie kulec...

Co do mozliwosci kart radiowych - to tez jest scisle zwiazane z klientami np jezeli masz klienta jednego dalej, drugiego blizej, jednego ktory ma sygnal lepszy, a drugiego ktory ma sygnal gorszy i sa podlaczeni do jednego AP (jednej karty w MT) to wtedy tez to nie bedzie wydajne..

Oprocz tego zalezy jacy to klienci.. bez sensu podlaczac pod jeden AP 4 ssaczy i 6 normalnych uzytkownikow - bedzie to lipowato chodzic..

Poza tym aby dokladniej zrozumiec to o czym staram sie pisac (niedokladnie bo nie chce mi sie calej dokumentacji klepac).. przczytaj o sieciach bezprzewodowych o problemach w nich wystepujacych, o strefie FERSNELA itp.. wtedy bedziesz wiedzial ze stawienie karty na maxa itp wcale moze nie dac dobrych rezultatow.

Jakbys mial pytania - pisz ;)
To bardzo delikatna dziedzina :) he he he :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2008, godz. 18:00 
Offline

Dołączył(a): 2 listopada 2007, godz. 13:41
Posty: 4
sahat napisał(a):

Co rozumiez przez "zablokowac" komunikacje miedzy nimi.. ? to zeby klienci nie widzieli sie w otoczeniu sieciowym i nie mogli od siebie sciagac -


tak aby zaden p2p nie przeszedl i nie ominał jakiejkolwiek przeszkody jaką staram mu postawic na drodze


sahat napisał(a):
mozesz ustawic to w routingu na MT. Z tego co wiem sam AP musi miec taka funkcje (chyba client isolation sie to nazywa) czy cos takiego.. Bez tej funkcji na AP nie zrobisz tego..


To znaczy w jaki sposób ustawic RB333 a wjaki sposob 3 podlaczone do niego RB133 ?
bede mial czas to bede zglebial te techniki, teraz zbieram informacje, chodzi o to aby te 3 RB133 nie widzialy się nawzajem...



sahat napisał(a):
To czy bedzie to WDS, bridge czy inny sposob to wszystko zalezy od rozmiwszczenia tych AP bo np bez sensu laczyc w WDS do bazy AP z ktorych jeden znajduje sie np 500m od bazy, drugi 800 a trzeci 2km - parametr ACK wtedy bedzie do niczego i ogolnie cala siec bedzie kulec...


oczywiscie optymalne rozwiazanie w miare rozwoju zawsze mozna dolozyc kolejny modul...



sahat napisał(a):
Co do mozliwosci kart radiowych - to tez jest scisle zwiazane z klientami np jezeli masz klienta jednego dalej, drugiego blizej, jednego ktory ma sygnal lepszy, a drugiego ktory ma sygnal gorszy i sa podlaczeni do jednego AP (jednej karty w MT) to wtedy tez to nie bedzie wydajne..

Oprocz tego zalezy jacy to klienci.. bez sensu podlaczac pod jeden AP 4 ssaczy i 6 normalnych uzytkownikow - bedzie to lipowato chodzic..

Jakbys mial pytania - pisz ;)
To bardzo delikatna dziedzina :) he he he :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2008, godz. 09:04 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Cytuj:
tak aby zaden p2p nie przeszedl i nie ominał jakiejkolwiek przeszkody jaką staram mu postawic na drodze


Dobrze zamarkowac ruch w mangle + regulki w firewall - nie ma problemu, pytanie tylko czy chcesz calkowicie obciac p2p czy limitowac..


Cytuj:
To znaczy w jaki sposób ustawic RB333 a wjaki sposob 3 podlaczone do niego RB133 ?
bede mial czas to bede zglebial te techniki, teraz zbieram informacje, chodzi o to aby te 3 RB133 nie widzialy się nawzajem...


mozesz ustawic je np w trzech roznych podsieciach i komunikacje miedzy nimi ustawic za pomoca routingu. Moesz np ustawic ze tylko twoj IP bedzie mial dostep do wszyskich MT. Klienci moga byc w zupelnie innej podsieci.


Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies