Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zagadka
PostNapisane: 28 września 2007, godz. 14:30 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
Witam
mam taki ciekawy przypadek a minaowicie mam most postawiony na 2 MT odleglosc miedzy nimi ok 1km moze nawet mniej widocznosc b. dobra link chodzi stabilnie na 24mbit. zagadka tkwi w tym ze w jedna strone mam transfer ok 2mb/s a w druga zaledwie 0,7mb/s w czym moze lezec problem? Jeden MT przymocowany jest do silosa z blachy na wysokosci ok 30 m drugi na wysokosci ok 10m wystawiony jest na rurze. Czy moga powstawac jakies odbicia od silosa? sprzet to 2x rb 133c, sciagajac w strone silosu predkosc wynosi ok 2mb/s w przeciwnym kierunku czyli do anteny umieszczonej na precie jest ok 0,7mb. Link jest na 5ghz bridge <->station wds, sygnal na antenie z silosa jest w granicach -70 na tym drugim jest slabszy ok -73 pomimo ze widocznosc jest bardzo dobra widac druga antene golym okiem. moc anteny mam ustawiona manualnie na 30 dBm. W sumie to nie jest mocny sygnal i tez nie mam pojecia z czego to moze wynikac przy tak dobrej widocznosci. Jak skanuje inne sieci to widze jeszcze z 4 pracujace na 5ghz ale na zupelnie innych czestotliwosciach wiec raczej nie zaklocaja sie. i jeszcze 1 pytanko: pytanie na rb jaka jest predkosc zapisu danych a jaka odczytu? jest tam server ftp i jak zapisuje mam ok 300 kb/s przy odczycie ok 500 czy to sa ograniczenia rb? czy server moze mi obcinac transfer o polowe?
z gory dzieki za opinie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: zagadka
PostNapisane: 29 września 2007, godz. 11:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
Witam
mam taki ciekawy przypadek a minaowicie mam most postawiony na 2 MT odleglosc miedzy nimi ok 1km moze nawet mniej widocznosc b. dobra link chodzi stabilnie na 24mbit.
...
5ghz bridge <->station wds, sygnal na antenie z silosa jest w granicach -70 na tym drugim jest slabszy ok -73 pomimo ze widocznosc jest bardzo dobra widac druga antene golym okiem. moc anteny mam ustawiona manualnie na 30 dBm. W sumie to nie jest mocny sygnal i tez nie


Po pierwsze na odleglosc ~1km (nie wiem jakie masz anteny, ale zakladam ze min 19dbi) powinienes miec sygnal ~-60. Zacznij od sprawdzenia:
- wizowania anten
- kabli i zlaczek

Napisz jakie masz karty, jakie anteny, czy nie masz przypadkiem jakis wpisow w firewallu/queues?

Pozdrawiam,
MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2007, godz. 08:46 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
jezeli chodzi o wstrzelenie anten to wydaje mi sie ze jest ok (w jaki sposob najlepiej ustawic anteny na takiej odleglosci ? czego uzywacie do ustawienia ich? ) co do sprzetu to sa to 2 takie same zestawy czyli RB133/c i karta Atheros AR 5212 anteny 23 dbi jest to taki zestawik pokaz
co do queues jedzie na standardowych domyslnych ustawieniach nic tam nie modyfikowalem

[ Dodano: Wto Paź 02, 2007 9:40 pm ]
witam ponownie udalo mi sie ustawic mocniejszy sygnal mam -60 i teraz linkuje mi sie na 48 mbit i transfery wzrosy pobieranie z 1,4MB na 2,3 MB a wysylanie do 1,1MB i zauwazylem ze jak wlaczam nstrim to transfery mi maleja do czego sluzy ta opcja z tego co czytalem to wynikalo ze to jakis dopalacz tylko ze u mnie to to spowalnia...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2007, godz. 22:59 
Offline

Dołączył(a): 5 października 2007, godz. 22:22
Posty: 3
Jestem początkujący więc może wiele nie pomogę... ale takie poziomy sygnałów to ja też mam ale na odległości ok 10km (takie same anteny jak twoje). Ustawiałem je patrząc na poziomy sygnałów i kręciłem :roll: aż były najmniejsze jakie dało się uzyskać. Co do prędkości to zaobserwowałem, że zostawienie ustawienia mocy na domyślną pozwala uzyskać lepsze przepływności ( co prawda mam ustawionego nstreme, ale przed chwilą zmieniłem manualnie ustawione moce z 30dbm na defoult i przepływność wzrosła 2x). Tyle z mojej strony. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2007, godz. 07:19 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
Mizer a jakie masz transfery ile mb/s wysylasz i pobierasz?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2007, godz. 22:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
jezeli chodzi o wstrzelenie anten to wydaje mi sie ze jest ok (w jaki sposob najlepiej ustawic anteny na takiej odleglosci ? czego uzywacie do ustawienia ich? ) co do sprzetu to sa to 2 takie same zestawy czyli RB133/c i karta Atheros AR 5212 anteny 23 dbi jest to taki zestawik pokaz
co do queues jedzie na standardowych domyslnych ustawieniach nic tam nie modyfikowalem

Hm.... zakladajac, ze Abaks czy jak sie tam zwa, nie skopali czegos w pigtailach czy antenie powinno smigac na o wiele lepszych sygnalach (tam w ogole nie ma kabli!).
Zastanawia mnie jedno....czy z kazdej strony masz taki sygnal, czy moze tylko z jednej?
Sprawdziles polaryzacje anten?

jmeavric napisał(a):
[ Dodano: Wto Paź 02, 2007 9:40 pm ]
witam ponownie udalo mi sie ustawic mocniejszy sygnal mam -60 i teraz linkuje mi sie na 48 mbit i transfery wzrosy pobieranie z 1,4MB na 2,3 MB a wysylanie do 1,1MB i zauwazylem ze jak wlaczam nstrim to transfery mi maleja do czego sluzy ta opcja z tego co czytalem to wynikalo ze to jakis dopalacz tylko ze u mnie to to spowalnia...


1. Na 133 symetrycznie wyciagniesz MAX 3,5Mbit - na dobrych sygnalach kart. Na wiekszej ilosci zdycha procesor.
2. Nstrim (lol) - nstram to jakby "dopalacz" sluzy do tego, ze jak przeciskasz laczem duuuze ilosci (np 10-20mbti) to tak Ci ten transfer ulozy, ze wzrosnie Ci obciazenie procka, ale spadna pingi - cos jakby zipowanie w czasie rzeczywistym - nie odpalisz tego na tak kiepskm sprzecie (133 ma kiepsciutki procek).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, godz. 07:19 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
jezeli chodzi o sygnaly to mam obecnie w okolicach 60 a roznica w sygnalach miedzy jedna a druga strona to ok 1-2
przy odpaleniu nstrim'a juz zaczyna zdychac procek caly czas obciazenie na poziomie 70-80% dziwia mnie tylko trnasfery na ftp bo raz potrafi leciec 2mb a raz 30 kb gdy w tym samym czasie po otoczeniu idzie 1,4mb w sumie caly czas jest problem z ftp hmm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, godz. 13:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
jezeli chodzi o sygnaly to mam obecnie w okolicach 60 a roznica w sygnalach miedzy jedna a druga strona to ok 1-2
przy odpaleniu nstrim'a juz zaczyna zdychac procek caly czas obciazenie na poziomie 70-80% dziwia mnie tylko trnasfery na ftp bo raz potrafi leciec 2mb a raz 30 kb gdy w tym samym czasie po otoczeniu idzie 1,4mb w sumie caly czas jest problem z ftp hmm


Wylacz nstream - nic Ci nie da na tym sprzecie.

No jezeli po otoczeniu leci Ci 1,4 to nie dziw sie, ze ftp Ci zdycha ;) Albo rybka albo pipka.

Jak pisalem wczesniej, nie przecisniesz tym zestawem wielkich danych.

Albo seria 5xx albo 3xx albo PC.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2007, godz. 15:12 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
n stream juz wylaczony jak pisalem
tak mi leci ale nie w tym samym czasie
wyglada na to ze 2,5 MB w jedna strone (asymetrycznie) to chyba max wiecej nie moge wydusic z tego sprzetu


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies