Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zdalne wykonywanie poleceń
PostNapisane: 4 kwietnia 2011, godz. 21:48 
Offline

Dołączył(a): 12 września 2010, godz. 15:15
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Witam.
Mam wygenerowany plik z regułkami na maszynie linuksowej. Teraz chciałbym te polecenia zawarte w tym pliku wykonać na zdalnym MT. Jak do tego się zabrać?

Kombinowałem już z klientem ssh pod linuksem, choć z oczywistych powodów polecenie:
# ssh admin@MT /sciezka/do/pliku/z/regulkami
zadziałać nie chciało, bo /sciezka/do/pliku/z/regulkami jest tylko na lokalnej maszynie i skąd zdalny MT ma wiedzieć co ja od niego chcę ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zdalne wykonywanie poleceń
PostNapisane: 5 kwietnia 2011, godz. 15:47 
Offline

Dołączył(a): 22 lutego 2011, godz. 10:57
Posty: 9
Polecam Expect :)
Przykładowo:

#!/usr/bin/expect
stty -echo
spawn ssh admin@$argv
expect "password:"
send "HASL0\n"
expect "admin@"
send "/ip firewall address-list add costam-costam\r"
expect "admin@"
send "/quit\r"
expect "closed."

- przy czym ciąg [expect "admin@"] oraz [send "/kolejne polecenie"] możemy powtarzać wiele razy. Ewentualnie można sobie zgrepować z pliku polecenia i linijka po linijce tworzyć "send", przed każdym dając "expect" - żeby wiedział kiedy może kolejne polecenie słać.
Taki plik uruchamiamy ze ścieżki poleceń wpisując jako argument adres urządzenia.
Aaa dla wersji MT powyżej 3 (czyli z kolorowym terminalem) dajemy "spawn ssh admin+cte@$argv" - dodanie +cte do loginu powoduje że terminal ignoruje te specjalne formatowania itp. (taki "ficzer" Mikrotika), inaczej Expect się gubi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zdalne wykonywanie poleceń
PostNapisane: 5 kwietnia 2011, godz. 20:38 
Offline

Dołączył(a): 12 września 2010, godz. 15:15
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Będę musiał sprawdzić, na innym forum podsunęli mi opcję aby wysłać ftp plik z poleceniami i zapisać na MT w postaci JAKASNAZWA.auto.rsc, po rozłączeniu klienta ftp polecenia z pliku są ładnie wykonywane.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak Wy integrujecie MT z systemami jak na przykład LMS, gdzie sporo danych jest trzymane w bazie danych i można je swobodnie wyciągać? Naturalnie wiem, że można uwikłać Radiusa, ale to rozwiązanie akurat mi się wydaje zbyt skomplikowane a nie mam czasu za bardzo się w niego wgryzać.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies