Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiana klasy podsieci - pilnie potrzebna pomoc.
PostNapisane: 14 listopada 2007, godz. 11:27 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Witam,

Mam w swojej sieci dwie podsieci: podsiec 1 (192.168.0.0/24) i podsiec 2 (192.168.2.0/24)

w podsieci 1 podlaczeni sa wszyscy klienci do MT (192.168.0.1) ktory jest brama - wszystko dziala dobrze.

w podsieci 2 jest jeden serwer (maszyna na linux)[adres 192.168.2.250] ktora wykorzystuje do wyswietlania uzytkownikom jakis wiadomosci.

Wszystko to dziala bez problemu, tzn moge przekierowac dowolnego klienta na adres 192.168.2.250:xx w celu wyswietlenia odpowiedniej wiadomosci.

Jednak zrobilem sobie taki myk w ktorym nie chce blokowac dostepu do netu jedynie chce informowac o np nieoplaceniu abonamentu.
Zrobilem sobie strone w ktorej jest przycisk "Zapozalek sie, Odblokuj Internet". Podlaczylem serwer 192.168.2.250 do internetu i mam tam ustawiony routing itp.

Problem jest tego typu ze w MT musze jakims sposobem zamienic adres klienta z podsieci 1 na podsiec 2. Tzn. Klient ma np adres 192.168.0.5 i laczy sie przez brame 192.168.0.1, w momencie kiedy chce zeby wiedzial o tym ze nie zaplacil, ale chce mu dac jakis (ograniczony dostep do internetu) przekierowuje jego ip do klasy drugiej na 192.168.2.5 gdzie brama jest 192.168.2.250i wszystko gra,

Jak zrobic cos takiego w przypadku kiedy adres klienta ustawiony jest recznie w jego komputerze... ?

Czy ktos ma jakis pomysl?

Moze jest jakies inne rozwiazanie mojgo pomyslu tzn czasowego informowania klienta o czyms....?

Prosze o podpowiedz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2007, godz. 15:13 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Może trochę idę na łatwiznę ale ja bym na twoim miejscu na maszynie z linuxem dodał kolejny adres na ETH z klasy 192.168.0.0/24 .

Przykład wpisu dla interfejsu ETH plik /etc/network/interfaces :

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.x.x
netmask 255.255.255.x
network 192.168.x.x
broadcast 192.168.x.x
gateway 192.168.x.x

auto eth0:1
iface eth0:1 inet static
address 192.168.x.x
netmask 255.255.255.x
network 192.168.x.x
broadcast 192.168.x.x
gateway 192.168.x.x


W tym momencie maszyna ma dostęp do użytkowników z obu podsieci.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2007, godz. 15:41 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Nie moge tak zrobic, poniewaz to MT ma miec kontrole nad tym...

To byloby dobre gdyby ta maszyna byla serwerem glownym sieci i mialbym dwie podsieci i jedna brame - takie rzeczy juz robilem :) :D

Odnosnie mojego problemu wiem juz ze musze sobie po prostu routing ustawic w MT, jednak nie bardzo potrafie dodac dwie podsieci do MT i ustawic ze jedna podsiec ma gateway 192.168.0.1 a druga 192.168.2.250

wtedy bede mogl przekierowac uzytkownika z sieci 192.168.0.0/24 do sieci 192.168.2.0/24

Do tego jednak potrzebne jest ustawienie odpowiedniego routingu.. niestety potrzebuje z tym pomocy :)

Czy ktos pomoze ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies